Cursus 3D printen

 • 1 dag
 • 499
 • eerstvolgende startdatum 5 juni

Met een 3D-printer produceer je zeer gedetailleerd, snel en goedkoop volledig gekleurde prototypes. Tijdens de Cursus 3D printen leer je zelf 3D-printen en gaan we in op alle facetten die daarbij komen kijken.

Met een 3D-printer produceer je zeer gedetailleerd, snel en goedkoop volledig gekleurde prototypes. Tijdens de Cursus 3D printen leer je zelf 3D-printen en gaan we in op alle facetten die daarbij komen kijken.

Waarom Eduvision?

Gecertificeerde trainingen

Praktijkcase centraal

Ervaren docenten uit de praktijk

98% klanttevredenheid

Meer dan 150.000 klanten

Wat is 3D printen

3D printen is één van de werkwijzen die gebruikt wordt om een driedimensionaal product te maken. Bij 3D printen wordt het 3D object laag na laag opgebouwd. Deze objecten kunnen elke vorm hebben en worden geproduceerd vanuit een 3D model of een andere elektronische bron.

De geschiedenis van het 3D printen gaat al zo’n 30 jaar terug. Toch is het sinds de laatste jaren pas echt in opkomst. De reden is dat het nu voor veel meer mensen toegankelijk is. Bovendien is er allerlei software waardoor consumenten gebruik kunnen maken van een 3D printer zonder dat ze daarvoor in 3D moeten kunnen tekenen. Om een 3D object te creëren heb je wel een digitaal 3D model nodig. Je kan een aantal 3D afbeeldingen scannen of je tekent een 3D afbeelding met behulp van een computergestuurd programma, zoals CAD-software. Er zijn diverse 3D printtechnieken. Een voorbeeld is dat er verschillende materialen gebruikt kunnen worden, zoals metaal, plastic, keramieken en zand. Het meest gebruikte materiaal is echter plastic.

Tegenwoordig wordt de 3D printer al voor verschillende doeleinden ingezet. Hierbij kan je denken aan vliegtuigonderdelen en speelgoed. Ook kunnen bedrijven experimenteren met nieuwe ideeën of verschillende designs uitproberen zonder dat daarbij veel tijd en geld gepaard gaat. Op deze manieren kunnen ze bepalen of een bepaald ontwerp de moeite waard is om meer in te investeren. Tijdens de Cursus 3D printen leer je alles over 3D printtechnieken, de materialen die daarbij gebruikt worden, de bediening van 3D printers en online 3D printservices. Na de Cursus 3D printen ben jij in staat om je eigen 3D print te ontwerpen en te maken.

Cursus 3D printen: Inleiding

Tijdens de cursus

Met 3D printen, ook wel rapid prototyping genoemd, is het mogelijk om modellen te creëren met een hoge definitie en precisie. Tijdens de Cursus 3D printen leer je precies wat 3D printen is, doet en kan. We gaan in op de materialen die worden gebruikt, welke technieken er mogelijk zijn en hoe je een geschikt ontwerp maakt voor 3D printen, oftewel de designrules. Ook leer je werken met de plug-and-play 3D printer, waarmee je op eenvoudige wijze zelf 3D prints maakt. Daarnaast gaan we in op verschilleden online 3D printservices.

Resultaat

Na afloop van de Cursus 3D printen bent u in staat om zelf uw eigen 3D print te maken. U weet welke printer u kunt gebruiken voor bepaalde ontwerpen en weet om te gaan met eventuele problemen en strubbelingen.

Praktijkcase

De Cursus 3D printen is zeer praktijkgericht. U stelt zelf een ontwerp op en maakt hiermee uw eigen 3D print. Zo ondervindt u hoe u 3D printen in de praktijk toepast.

Competenties en vaardigheden

Om een 3D printspecialist te worden, werk je tijdens de Cursus 3D printen aan de volgende competenties en vaardigheden: kennis van de basisprincipes en designrules van 3D printen, kennis van 3D printmaterialen, juiste bediening van de 3D printer en opsporen en repareren van fouten in het ontwerp. Bovendien heb je tijdens de cursus 3D printen kennis opgedaan over allerhande 3D printtechnieken en ben je in staat om aan de hand van deze technieken je eigen 3D print te ontwerpen.

Gerelateerd

Cursus 3D printen: Modulen

Tijdens de Cursus 3D printen komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Introductie 3D printen
 • Gebruik van materialen
 • 3D printtechnieken
 • Designrules 3D printen
 • Plug-and-play 3D printer
 • Bediening van de 3D printer
 • Online 3D printservices
 • Fouten in het ontwerp opsporen en repareren
 • Succesvolle praktijkcases
 • Tips en trucs

Praktijkcase

De Cursus 3D printen is zeer praktijkgericht. Je stelt zelf een ontwerp op en maakt hiermee jouw eigen 3D print. Zo ondervind je hoe je 3D printen in de praktijk toepast.

Cursus 3D printen: Extra info

Docenten

Om de praktijk zo dicht mogelijk te benaderen, werkt Eduvision uitsluitend met docenten die zelf in de praktijk actief zijn. Zij kennen de branche, de klanten en de problemen waar je tegenaan loopt. Daarom zijn zij tijdens deze training je persoonlijke coach. De vakdocent staat volledig tot je beschikking en ondersteunt direct en doelgericht bij je eigen praktijkcase.

Benodigdheden

Om het meeste rendement te halen uit de Cursus 3D printen verzoeken wij je vriendelijk om je eigen laptop mee te nemen. Hierdoor heb je altijd jouw eigen praktijkcase en opleidingsmateriaal bij de hand en kun je thuis direct verder met je eigen case.

Doelgroep

De Cursus 3D printen is bedoeld voor iedereen die meer kennis op wil doen van nieuwe printmethoden, zoals 3D printen. Na de opleiding 3D printen zal jij dan ook op de hoogte zijn van de nieuwste 3D printtechnieken. Jij wilt echter niet alleen theoretische kennis van 3D printen, maar je wilt ook weten hoe je een 3D printer in de praktijk gebruikt. Dat is dan ook wat je leert tijdens deze Cursus 3D printen. Jouw praktijkcase speelt de hoofdrol en na deze 3D printen cursus ben jij in staat om je eigen 3D print te maken. De opleiding is geschikt voor iedereen die ambitie heeft om een vooraanstaand 3D printspecialist te worden.

3D printen ontwikkelingen

De ontwikkelingen met betrekking tot 3D printen staan niet stil. Tegenwoordig is de 3D printer voor steeds meer mensen toegankelijk. Dit komt omdat, ondanks dat de prijs nog steeds redelijk hoog ligt, deze al wel lager is dan enkele jaren geleden. Verder is een 3D printer binnen praktisch elke branche te gebruiken. Het is bijvoorbeeld mogelijk om eten, zoals echte koekjes en pizza’s te printen. Maar ook binnen de medische branche blijven 3D printers van grote waarde met betrekking tot het printen van protheses en modellen van organen. Ondertussen worden de kosten voor het printen steeds lager. Met name omdat het sinds kort mogelijk is om met behulp van Protocycler je 3D filamenten te recyclen. Als je dus een foutieve 3D print hebt, is er niets verloren, omdat je de plastic filamenten kunt hergebruiken.

Kortom, de wereld van 3D printen staat niet stil. Tijdens de Cursus 3D printen gaan we dieper in op nieuwe ontwikkelingen. Zo ben jij na het volgen van de opleiding 3D printen op de hoogte van actuele 3D printtechnieken.

Cursus 3D printen: Startdata

Kies uit 1 locatie(s) in Nederland. Ook beschikbaar in Antwerpen.


Startgarantie

Al onze trainingen worden op de getoonde data gegarandeerd verzorgd. Mocht het voorkomen dat een training waarvoor je aangemeld bent, niet het minimum aantal deelnemers heeft bereikt, dan bieden wij je voor dezelfde prijs een upgrade aan naar een inhouse training bij jou op locatie.

Trainingsvormen

Klassikaal/open inschrijving

De Cursus 3D printen wordt op vaste startdata en locaties gegeven. Iedereen die graag een 3D printspecialist wil worden, kan zich inschrijven voor de desbetreffende training. Inschrijving is mogelijk via de website of telefonisch.

Incompany

Wil je liever werken met een eigen case? Dat is mogelijk bij Eduvision! De trainer komt dan bij jouw bedrijf op bezoek en stemt de inhoud van de reguliere trainingen speciaal op jou en je collega’s af. Je krijgt een praktijkgerichte, persoonlijke en intensieve begeleiding van de trainer. De trainer is gespecialiseerd in 3D printen en zal jullie opleiden tot een professioneel 3D printspecialist. Een incompany training is via de website of telefonisch aan te vragen. Beschik je niet over voldoende ruimte of apparatuur? Dan bieden wij jou een Cursus 3D printen op maat aan bij ons op locatie.

Cursus 3D printen: Tarieven

Tarief

De Cursus 3D printen kost €499,- (€603,- incl. BTW).
Incompany cursus bij u op locatie vanaf €1099,- (excl. BTW).

Belastingvoordeel voor werkgevers

Met een opleiding vergroot je je kennis en competenties. En dát stimuleert de overheid. Daarom kom je als werkgever in aanmerking voor belastingvermindering als tegemoetkoming in studiekosten. Op grond van de Subsidieregeling praktijkleren kan je als werkgever vaak een groot deel van de opleidingskosten terugkrijgen. Per jaar kan dit oplopen tot €2700,- per werknemer.

Belastingvoordeel voor particulieren

Ook als je zelf de opleiding betaalt, kun je de kosten vaak aftrekken bij je belastingaangifte. Op die manier verlaag je de kosten van je opleiding aanzienlijk! Voorwaarde is wel dat de studie is gericht op je (toekomstige) werk of beroep. Voor jou als particulier geldt een maximale aftrek van € 15.000,- met een drempel van € 250,-.

Wil je meer weten over de mogelijkheden? Kijk dan op www.belastingdienst.nl

Certificering

Nadat je een cursustraject volledig hebt doorlopen, ontvang je van ons een certificaat. Hiermee kan je aantonen dat je hebt deelgenomen aan de training 3D printing en deze succesvol hebt afgerond. Je laat zien dat je kennis hebt van 3D printtechnieken, de bediening van een 3D printer, 3D print designrules en de plug-and-play 3D printer. Tijdens de Cursus 3D printen leer je alles over allerhande 3D printtechnieken en heb je geleerd om je eigen 3D prints te maken. En vanaf nu mag jij jezelf een professioneel 3D printspecialist noemen!

Daarnaast bieden wij de mogelijkheid om het certificaat in het Engels te ontvangen, zodat het in het buitenland te gebruiken is.

Arbeidsperspectief

In de toekomst zal massaproductie steeds meer plaats gaan maken voor gepersonaliseerde producten. Organisaties zullen gaan inspelen op deze ontwikkelingen en meer producten op maat aanbieden. Dit wordt ook aangetoond door het feit dat de markt voor servicebureaus met beterekking tot 3D printen de snelstgroeiende markt is. Daarnaast is nog steeds een groei te zien op de Nederlandse markt voor 3D printing. Dit biedt voor jou als 3D printspecialist kansen. Na de cursus 3D printen zijn er voor jou voldoende mogelijkheden. Dit komt omdat consumenten steeds meer de behoefte hebben aan een gepersonaliseerd product. Het arbeidsperspectief voor 3D printspecialisten ziet er dus rooskleurig uit.

Cursus 3D printen: Virtuele training

De Cursus 3D printen online

Wil je de Cursus 3D printen online volgen? Dat kan! Wij leveren praktijkgerichte virtuele trainingen op maat. De trainer stemt de inhoud van de Cursus 3D printen speciaal op jou en je collega's af. Het werkt via een online systeem waar je inlogt en vervolgens de trainer en je medecursisten online ontmoet. De trainer doorloopt met jou de lesstof en begeleidt je bij de praktijkopdrachten doordat hij je scherm kan overnemen en met je meekijkt.

Wacht niet langer en neem contact op voor de online Cursus 3D printen!

Met een 3D-printer produceer je zeer gedetailleerd, snel en goedkoop volledig gekleurde prototypes. Tijdens de Cursus 3D printen leer je zelf 3D-printen en gaan we in op alle facetten die daarbij komen kijken.

Cursus 3D printen: Inleiding

Tijdens de cursus

Met 3D printen, ook wel rapid prototyping genoemd, is het mogelijk om modellen te creëren met een hoge definitie en precisie. Tijdens de Cursus 3D printen leer je precies wat 3D printen is, doet en kan. We gaan in op de materialen die worden gebruikt, welke technieken er mogelijk zijn en hoe je een geschikt ontwerp maakt voor 3D printen, oftewel de designrules. Ook leer je werken met de plug-and-play 3D printer, waarmee je op eenvoudige wijze zelf 3D prints maakt. Daarnaast gaan we in op verschilleden online 3D printservices.

Resultaat

Na afloop van de Cursus 3D printen bent u in staat om zelf uw eigen 3D print te maken. U weet welke printer u kunt gebruiken voor bepaalde ontwerpen en weet om te gaan met eventuele problemen en strubbelingen.

Praktijkcase

De Cursus 3D printen is zeer praktijkgericht. U stelt zelf een ontwerp op en maakt hiermee uw eigen 3D print. Zo ondervindt u hoe u 3D printen in de praktijk toepast.

Competenties en vaardigheden

Om een 3D printspecialist te worden, werk je tijdens de Cursus 3D printen aan de volgende competenties en vaardigheden: kennis van de basisprincipes en designrules van 3D printen, kennis van 3D printmaterialen, juiste bediening van de 3D printer en opsporen en repareren van fouten in het ontwerp. Bovendien heb je tijdens de cursus 3D printen kennis opgedaan over allerhande 3D printtechnieken en ben je in staat om aan de hand van deze technieken je eigen 3D print te ontwerpen.

Gerelateerd

Cursus 3D printen: Modulen

Tijdens de Cursus 3D printen komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Introductie 3D printen
 • Gebruik van materialen
 • 3D printtechnieken
 • Designrules 3D printen
 • Plug-and-play 3D printer
 • Bediening van de 3D printer
 • Online 3D printservices
 • Fouten in het ontwerp opsporen en repareren
 • Succesvolle praktijkcases
 • Tips en trucs

Praktijkcase

De Cursus 3D printen is zeer praktijkgericht. Je stelt zelf een ontwerp op en maakt hiermee jouw eigen 3D print. Zo ondervind je hoe je 3D printen in de praktijk toepast.

Cursus 3D printen: Startdata

Kies uit 1 locatie(s) in Nederland. Ook beschikbaar in Antwerpen.


Startgarantie

Al onze trainingen worden op de getoonde data gegarandeerd verzorgd. Mocht het voorkomen dat een training waarvoor je aangemeld bent, niet het minimum aantal deelnemers heeft bereikt, dan bieden wij je voor dezelfde prijs een upgrade aan naar een inhouse training bij jou op locatie.

Trainingsvormen

Klassikaal/open inschrijving

De Cursus 3D printen wordt op vaste startdata en locaties gegeven. Iedereen die graag een 3D printspecialist wil worden, kan zich inschrijven voor de desbetreffende training. Inschrijving is mogelijk via de website of telefonisch.

Incompany

Wil je liever werken met een eigen case? Dat is mogelijk bij Eduvision! De trainer komt dan bij jouw bedrijf op bezoek en stemt de inhoud van de reguliere trainingen speciaal op jou en je collega’s af. Je krijgt een praktijkgerichte, persoonlijke en intensieve begeleiding van de trainer. De trainer is gespecialiseerd in 3D printen en zal jullie opleiden tot een professioneel 3D printspecialist. Een incompany training is via de website of telefonisch aan te vragen. Beschik je niet over voldoende ruimte of apparatuur? Dan bieden wij jou een Cursus 3D printen op maat aan bij ons op locatie.

Cursus 3D printen: Tarieven

Tarief

De Cursus 3D printen kost €499,- (€603,- incl. BTW).
Incompany cursus bij u op locatie vanaf €1099,- (excl. BTW).

Belastingvoordeel voor werkgevers

Met een opleiding vergroot je je kennis en competenties. En dát stimuleert de overheid. Daarom kom je als werkgever in aanmerking voor belastingvermindering als tegemoetkoming in studiekosten. Op grond van de Subsidieregeling praktijkleren kan je als werkgever vaak een groot deel van de opleidingskosten terugkrijgen. Per jaar kan dit oplopen tot €2700,- per werknemer.

Belastingvoordeel voor particulieren

Ook als je zelf de opleiding betaalt, kun je de kosten vaak aftrekken bij je belastingaangifte. Op die manier verlaag je de kosten van je opleiding aanzienlijk! Voorwaarde is wel dat de studie is gericht op je (toekomstige) werk of beroep. Voor jou als particulier geldt een maximale aftrek van € 15.000,- met een drempel van € 250,-.

Wil je meer weten over de mogelijkheden? Kijk dan op www.belastingdienst.nl

Certificering

Nadat je een cursustraject volledig hebt doorlopen, ontvang je van ons een certificaat. Hiermee kan je aantonen dat je hebt deelgenomen aan de training 3D printing en deze succesvol hebt afgerond. Je laat zien dat je kennis hebt van 3D printtechnieken, de bediening van een 3D printer, 3D print designrules en de plug-and-play 3D printer. Tijdens de Cursus 3D printen leer je alles over allerhande 3D printtechnieken en heb je geleerd om je eigen 3D prints te maken. En vanaf nu mag jij jezelf een professioneel 3D printspecialist noemen!

Daarnaast bieden wij de mogelijkheid om het certificaat in het Engels te ontvangen, zodat het in het buitenland te gebruiken is.

Arbeidsperspectief

In de toekomst zal massaproductie steeds meer plaats gaan maken voor gepersonaliseerde producten. Organisaties zullen gaan inspelen op deze ontwikkelingen en meer producten op maat aanbieden. Dit wordt ook aangetoond door het feit dat de markt voor servicebureaus met beterekking tot 3D printen de snelstgroeiende markt is. Daarnaast is nog steeds een groei te zien op de Nederlandse markt voor 3D printing. Dit biedt voor jou als 3D printspecialist kansen. Na de cursus 3D printen zijn er voor jou voldoende mogelijkheden. Dit komt omdat consumenten steeds meer de behoefte hebben aan een gepersonaliseerd product. Het arbeidsperspectief voor 3D printspecialisten ziet er dus rooskleurig uit.

Cursus 3D printen: Virtuele training

De Cursus 3D printen online

Wil je de Cursus 3D printen online volgen? Dat kan! Wij leveren praktijkgerichte virtuele trainingen op maat. De trainer stemt de inhoud van de Cursus 3D printen speciaal op jou en je collega's af. Het werkt via een online systeem waar je inlogt en vervolgens de trainer en je medecursisten online ontmoet. De trainer doorloopt met jou de lesstof en begeleidt je bij de praktijkopdrachten doordat hij je scherm kan overnemen en met je meekijkt.

Wacht niet langer en neem contact op voor de online Cursus 3D printen!

Speciale deals ontvangen? Meld je aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden
Uw inschrijving is verwerkt.